Новини - България

Окончателно: Здравният министър подписа анекс към НРД-2015 г.
Прочетена: 876 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов подписа анекс към  Националния рамков договор за 2015 г. (НРД-2015). Това се случва след като по-рано днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) гласува решенето, с което допълва миналогодишния договор. Очаква се най-късно в четвъртък решението да бъде публикувано в Държавен вестник, а от 1 април да влезе в сила.

 

Здравният министър уточни, че са взети предвид исканията на личните лекари. С решението на НС на НЗОК от днес е върната възможността прегледите на диспансеризираните с артериална хипертония да бъдат четири, а не два. Освен това остава и новата възможност пациентите да получат и два прегледа при специалист кардиолог.

 

„Когато решението бъде публикувано в Държавен вестник, най-вероятно в четвъртък, лекарите ще видят, че всички увеличения на обеми, всички увеличения на цени в доболничната помощ, са факт. Разбирам всяко едно притеснение от промяна, но всички сме съгласни, че системата трябва да се промени във всичките й нива. Промяната изисква ясни правила, ясна отчетност, заплащане за резултат по ясни критерии. Ако хаосът, в който се намираме в момента, се нарушава с тези правила и критерии и това не е удобно за някои, е разбираемо, но неприемливо, нито за Надзорния съвет, нито за мен като представител на държавата“, коментира министъра. Според него с решението на надзора на касата от днес се намалява и бумащината при лекарите, тъй като има ясни параметри за електронна отчетност, което изисквало много по-малко писане.

 

Във връзка с протеста на общопрактикуващите лекари и възможността отново да откажат да подпишат анекса, Москов заяви: „Ако откажат да подпишат анекса, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност.“

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития