Новини - България

Окончателно: България и Румъния ще договарят заедно отстъпки на скъпоструващи лекарства
Прочетена: 278 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Министрите на здравеопазването на България и Румъния -  д-р Петър Москов и Влад Войкулеску подписаха днес в Букурещ двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти. Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на Еверопейския съюз, двете държави да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд.

„Ние подписваме това споразумение, защото имаме общи проблеми и предизвикателства“, каза министър Москов след подписването.

От здравно министерство съобщават, че за тази цел България и Румъния ще обединяват усилията си за сключване на общи споразумения с търговците на лекарствени продукти  за постигане на финансови отстъпки. Двете страни ще могат да провеждат съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките.

„Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фарма комании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС и това е несправедливо. Това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение. През 2016 г. имаме 16% ръст при плащанията в онкологията и 8-10% за терапии за домашно лечение. За тези нарастващи разходи обаче, осигуряваме все по-малко опаковки на нашите пациенти. При 20% увеличени разходи, ние можем да заплатим лечението на 10% по-малко пациенти. Подобни са проблемите и в Румъния“, каза д-р Москов.

По думите му това споразумение ще даде възможност да се постигнат по-изгодни условия за фондовете на двете държави и ще осигури по-добър достъп на пациентите.

„Ние двамата прилагаме реално принципите, върху които е създаден ЕС. С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти. Когато сме повече, сме по-силни. Сега сме двама, което значи, че силата ни е удвоена. Вярваме, че скоро ще сме повече“, каза още министърът.

От здравно министерство добавят, че България е последвала примера на редица страни-членки на ЕС и е потърсила механизми, с които да позволи на своите граждани да имат достъп до най-новите и ефективни лекарствени средства при постигане на най-добрите финансови условия. Такъв пример са Дания и Холандия.

 

Постигнатото споразумение е в резултат на усилията на българското правителство да води устойчивата лекарствена политика и да даде възможност на всички български граждани до качествена и достъпна медицинска грижа, добавят от ведомството.

 

Пълният текст на споразумението може да се прочете ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития