Новини - България

Около 70% от повикванията в столичната Спешна помощ не са спешни
Прочетена: 89 пъти
Снимка: Стоп кадър - bTV

За повече от 25 години отношението на гражданите към Спешна помощ не се е променило. Това сподели в ефира на bTV тази сутрин председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която е започнала кариерата си като лекар именно в спешен център. Твърде сериозни, според д-р Дариткова, са последиците от неспешните повиквания. Според изнесените днес данни за столичния Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП), те са около 70% от всички сигнали за помощ и струват на държавата близо 16 млн. лв. от началото на годината.

Никой не се съобразява с това, че викайки лекарите за нещо незначително, може да застраши друг живот, защото броят на екипите е ограничен“, каза д-р Дариткова.

Според нея решението на този проблем трябва да бъде поставен за обсъждане в Министерството на здравеопазването в рамките на новия национален стандарт за спешна помощ. Председателката на парламентарната здравна  комисия подчерта, че е необходимо да бъде намерено точното решение как да се реагира на сигналите, за да няма злоупотреба и със санкциите и  критериите за санкциониране да не водят до отказ от медицинска помощ и рискове за пациента, а да водят точно до обратното – до съобразяване с това кое състояние наистина изисква спешно повикване.

 

Д-р Дариткова припомни, че ангажимент на общопрактикуващите лекари е да поемат домашни посещения или да имат договор с неотложна помощ.

„Това е регламентирано, ако не може общопрактикуващият лекар да го направи, той има възможност да сключи договор с такава структура, получават се средства от НЗОК за неотложно обслужване на пациенти. Това трябва да бъде сериозно оповестено и да се ползва неотложната помощ тогава, когато случаите не са спешни, за да не се натоварва спешната помощ“, отбеляза още тя.

Коментирайки темата за промените в постановлението на Министерския съвет за Центъра за асистирана репродукция, д-р Дариткова подчерта, че ограничението за размера на бюджетните средства на фонда, които са 12 млн. лв. отпада, но не отпада медицинската целесъобразност за броя на процедурите, който е съобразен с критериите и препоръките на съвременната акушеро-гинекологична наука. По нейните думи с промените в постановлението значително се съкращават сроковете и чакането вече ще бъде сведено до 2 месеца. 2060 са до този момент подадените заявления за помощ в Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), от тях удовлетворените са 1878. От началото на годината до сега са родени 319 деца от общо 385 бременности, настъпили след процедура за асистирана репродукция. Общо 4000 двойки кандидатстват в ЦАР всяка година, което означава, че по приблизителни изчисления държавата отделя за техните нужди 20 млн. лв., обясни Дариткова.

 

Невена ПОПОВА      

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития