Новини - България

Около 70 души от „Пирогов“ протестираха заради уволнени колеги след смърт на пациент
Прочетена: 100 пъти

Около 70 лекари и специалисти по здравни грижи излязоха на протест пред  централния вход на болница „Пирогов“, за да изразят несъгласието си с уволнението на трима свои колеги в началото на седмицата. Причината за отстраняването на лекаря и двете медицински сестри е случаят с пациента Спас Добрев. Заради тежкото му състояние той е транспортиран от Университетска болница „Св. Иван Рилски“ в „Пирогов“, но там е върнат от приемния кабинет на лечебното заведение и след настоятелни молби на екипа на Спешна помощ е закаран в Александровска болница, където по-късно умира в реанимация.

 

„Уволнението на колегите ми от Спешен приемен кабинет е прибързан акт, защото резултатите от проверката, разпоредена от министъра на здравеопазването все още не са готови“, заяви пред журналисти д-р Стоян Сопотенски, бивш ръководител на Спешно приемно отделение в „Пирогов“ по време на протеста, организиран от болничната структура на КТ „Подкрепа“.

 

По неговите думи един лекар, две медицински сестри са получили заповед за уволнение – най-тежкото наказание, предвидено в Кодекса на труда, без вината им да бъде доказана. Според д-р Сопотенски в момента, в който пациентът Спас Добрев е бил докаран от Спешна помощ, екипът в приемно отделение на „Пирогов“ е бил ангажиран с още 2 спешни случая. Имало е пациент с тежка дихателна недостатъчност и друг с миокарден инфаркт.

 

„Болницата , в която е бил лекуван Спас Добрев от основното си заболяване – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, носи отговорност за него един есец след изписването му“, каза още д-р Сопотенски и поясни, че не може един болен да бъде изписан от лечебното завеедние и ангажиментите на същата болница просто да приключат.

 

Не само конкретният случай с този пациент буди тревога и опасения за състоянието на Пирогов, категоричен бе медикът.

 

„След промените, които направи новият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, Спешно проемно отделение се ръководи от трима души, начело с д-р Асен Меджидиев. Редно е той също да поеме отговорността си за случващото се“, каза Спотенски.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития