Новини - България

Около 6-7 млн. лв. ще са нужни за безплатните лекарства за хипертония
Прочетена: 466 пъти

За да получат пациентите безплатни медикаменти за терапия на есенциална хипертония, държавата ще трябва да осигури межди 6 и 7 млн. лв., сочат предварителните прогнози на Националния съвет по цени и реимбурсиране. В момента пациентите с тази диагноза доплащат между 25 и 75% от цената на лечението си, но в най-кратки срокове то ще започне да се поема 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Продуктите за есенциална хипертония ще са напълно безплатни за крайния потребител, но когато се изписват като допълваща терапия към останалите хипертонии, ще запазват реимбурсните си нива. Тоест, пациентът ще доплаща за тях при сегашните правила. В този случай ще се запази и правилото публичният фонд да осигурява продукта с най-ниска референтна стойност (от общо 17 европейски държави) в рамките на всяка от терапевтичните групи.

 

По данни на здравната каса ежегодно около 300 000 души с есенциална хипертония се обръщат към нея за помощ, но точният брой на пациентите и медикаментите, които ще влязат в обхвата на безплатното лечение, все още не е ясен.

 

През май месец се очаква да приключи и новата актуализация на позитивния лекарствен списък. Листата се преразглежда, защото част от медикаментите вече не се предлагат на българския пазар или са включени в списъка, но не се изписват от лекарите. Очаква се от него да отпаднат всички продукти, чиято използваемост през миналата година е била под 1%, променили са регистрационния си статус или пък производителите са добавили или извадили диагнози от кратката характеристика на медикамента. Това поставя лекарствата далеч от критериите за включване в позитивната листа, а при това положение здравната каса няма да има основания да ги заплаща.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития