Новини - България

Около 40% от новите лекарства в САЩ и Европа са за персонализирано лечение
Прочетена: 278 пъти

Около 40% от новорегистрираните иновативни лекарствени продукти от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са за персонализирано лечение. Очаква се тенденцията за увеличаването на процента им  да продължи и в бъдеще.

 

Експертите обясняват, че персонализираната медицина  е иновативен  подход в съвременната медицина, който се основава на вземане на информирано решение за избора на терапия, базирано на индивидуалните характеристики, най-вече генетични, на всеки конкретен пациент и неговото заболяване. Тя има своето място и при определяне на предразположението към дадено заболяване или състояние и определяне на съответен подход за предотвратяването му. Пример за персонализация в медицината е възможността за прилагане на т.нар. "таргетна терапия", при която е задължително извършването на конкретно съпътстващо диагностично изследване с  цел селектиране на пациенти, които биха имали полза от дадено лечение.

 

Според медиците, ефектите от прилагането на персонализирания подход се изразяват в по-добър резултат от лечението, повишено качество на живот на отделния пациент, както и спестяване на излишни разходи за неефективно лечение.

Персонализираната медицина би могла да промени здравеопазването, като „прекрои“ решенията за избор на терапия, осигурявайки „правилното лечение за точния пациент в подходящото време“ и да спомогне да получим повече стойност от разходите за здравеопазване, обясняват специалистите.

Темата за персонализираната медици и нейното място в здравната стратегия на България ще бъде дискутирана утре, 25.11.2016 г., в София по време на Третата национална конференция по персонализирана медицина. Форумът ще започне с дискусия на тема: „Стратегическото място на персонализираната медицина в реформиращата се здравна система“. Сред темите в лекционните панели са:

 

  • „Оценка на здравните технологии в персонализираната медицина“;
  • „Персонализираната медицина през погледа на пациентите. Настояще и бъдеще“;
  • „Кардиоваскуларни токсични ефекти вследствие таргетна терапия на карцином”;
  •  
  • „Персонализиран подход в диагностиката и терапията на хепатит С“.

 

На форума ще присъстват управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, водещи експерти по лекарствена и реимбурсна политика, медицински специалисти, представители на академичната общност и на пациентски организации и др.

 

Третата национална конференция по персонализирана медицина се организира от Българската асоциация за персонализирана медицина съвместно със Съюза на българските медицински специалисти и с подкрепа на Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim. Медийни партньори са Puls.bg, Dnes.bg и Redmedia.bg.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития