Новини - България

Около 40 бебета ще получат безплатна терапия за хемангиоми догодина
Прочетена: 1355 пъти

Най-новият медикамент за лечение на хемангиоми при бебета до 1-годишна възраст ще бъде напълно достъпен за малките пациенти в страната още от 1 януари 2017 година. Родителите ще могат да кандидатстват за безплатна терапия пред Националната пациентска организация (НПО), която стартира специален проект за целта.

 

Лечението ще се назначава от водещи специалисти в областта на дерматологията, хирургията и неонатологията, които са формирали експертен съвет и ще работят по европейския консенсус за третиране на хемангиомите в бебешка възраст. По проекта е предвидено и обучение на родители, а според организаторите финансирането ще успее да покрие пълния курс на лечение на около 40 деца в цялата страна.

"Става въпрос за медикамент, който е с европейска регистрация от 2014 г. и все още не се внася в България, защото няма разрешение за употреба. У нас се ползва по-старото лекарство, което е с прахообразна форма, трудно се дозира и трябва да се прилага на 8 часа, поради което бебетата се приемат в болница", уточни д-р Радка Масларска, началник на Клиниката по неонатология в "Токуда Болница София".

Новият медикамент може да се ползва в домашни условия, но все още е скъп и може да се намери само в други държави-членки на Европейския съюз. Цената зависи от дозировката, която пък се определя в зависимост от килограмите на детето. Един флакон може да осигури терапия за около месец на дете с тегло от 4-5 килограма и струва 225 евро. Стандартното лечение продължава около пет месеца и може да глътне около и над 1500 евро.

 

В тази връзка Националната пациентска организация ще предложи на Националната здравноосигурителна каса да обмисли включването на медикамента в схемите за реимбурсация и да изготви критерии за покриване на лечението.

 

Хемангиомите са доброкачествени съдови тумори, които се появяват в първите седмици след раждането. В началото приличат на малки червени петънца, но в последствие нарастват и се издуват, като могат да засегнат функциите на важни за развитието на детето органи. Обикновено търпят обратно развитие след първата годинка, но статистиката показва, че близо 30% от бебетата се нуждаят от терапия.

"Ако хемангиомът е разположен на клепача и той е затворен в следствие на образуванието, до ретината не достига светлина и тя атрофира, заедно със зрителния нерв. В резултат детето губи окото си, което в днешно време би било пълен абсурд да се случи. Други неприятни зони са в ухото, около устата, в гръкляна и около дихателните пътища, където хемангиомът притиска ланкса или бронхите, което затруднява дишането и може да има по-неприятни последствия", коментира дерматологът в "Токуда Болница София" д-р Здравка Демерджиева.

Най-рискови за поява на хемангиоми след раждането са недоносените бебета, напредналата възраст на майките и различните болести по време на бремеността, допълни и доц Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска". По думите й най-успешна е ранната терапия, назначена между 5-та седмица и 5-ия месец след раждането, когато клетките на хемангиома са най-чувствителни и лечението дава най-добри резултати.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития