Новини - България

Около 30% от хората над 70-годишна възраст имат предсърдно мъждене
Прочетена: 475 пъти

Започва програма за консултиране и проследяване на пациенти с предсърдно мъждене. Близо 1500 пациенти ще бъдат включени във Факултет „Предсърдно мъждене“ в рамките на инициативата, съобщиха от Национална пациентска организация (НПО).

 

Данните сочат, че около 30% от хората над 70-годишна възраст имат предсърдно мъждене, затова и това заболяване се счита за болест на възрастните хора. Като основен проблем се счита образуването на емболи -  рисков фактор за емболичен и исхемичен инсулт. Близо половината от емболичните инсулти се дължат на емболи от сърдечния поток.

 

При част от пациентите симптомите не са ясно изразени или пък се наблюдават краткосрочни епизоди на предсърдно мъждене без ясни оплаквания. По тази причина при много от пациентите състоянието се диагностицира за първи път едва по време на инсулт.

 

Проф. д-р Асен Гудев, специалист кардиолог, председател на Съюза на българските медицински специалисти, акцентира върху необходимостта от контрол на заболяването и колаборацията на различните медицински специалисти за осигуряването на комплексен подход в лечението на пациентите. Доброто обучение и координираните им усилия могат да доведат до намаляване на инсултите, което все още е предизвикателство не само пред лекарите, но и пред цялото общество. Проф. Гудев също подчерта, че новите антикоагулантни терапии снижават риска от инсулт с 2/3, но навременната разпознаваемост на заболяването, контролът на рисковите фактори и индивидуалният подход са ключови за успеха на лечението.

 

Д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация представи Факултет „Предсърдно мъждене“ към дългосрочния проект „Университет за пациенти“.  В рамките на Факултета, за пациентите са разработени обучителни материали, които дават информация за заболяването, рисковите фактори и начините за превенция. В материалите е включена и лесна инструкция в 4 стъпки как пациентите да измерват пулса си в домашни условия.

 

На uni.npo.bg вече е активна секцията на Факултет „Предсърдно мъждене“. В него е включена подробна и актуална информация за заболяването, рисковите фактори, диагностиката, профилактиката, лечението, както и за усложненията, които могат да настъпят, ако заболяването не се контролира.

 

В рамките на активностите на Факултет „Предсърдно мъждене“ са привлечени и близо 400 общопрактикуващи лекари от цялата страна, които ще провеждат специализирана анкета на своите пациенти и тези, които са в изразен риск ще бъдат насочвани за консултация и преглед към кардиолог. По този начин близо 1500 души ще имат възможност да се прегледат  при специалист, да се определи рискът от заболяване и/или да проследят състоянието си в случай, че вече имат назначена терапия.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития