Новини - България

Около 21 000 българи са с чревни инфекции. Само 3 000 се лекуват
Прочетена: 500 пъти
Поп-певицата Тони застана зад каузата на хората с възпалителни чревни заболявания.

Възпалителните чревни заболявания мъчат над 3 млн. души в Европа, като двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит, засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години. За това алармираха водещи български гастроентеролози и пациенти по повод Световния ден на възпалителните чревни заболявания, който се отбелязва днес - 19 май.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на болните у нас е около 21 000 души, но голяма част от хората не се лекуват или са с погрешна диагноза. Към момента от болест на Крон в България се лекуват едва около 1000 души, а от улцерозен колит - около 2 000.

"Честота на тези заболявания нараства в сравнение с края на 50-те години на миналия век и днес те вече се появяват пет пъти по-често. Поради високото ниво на стрес, ежедневното бързо хранене, те засягат все повече млади хора в активна възраст, които се нуждаят от възможно най-рано поставяне на точната диагноза и назначаване на адекватно лечение", посочи проф. Зоя Спасова, водещ специалист в УМБАЛ "Св.Иван Рилски" в столицата.

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно, защото симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Въпреки това със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагнозата е напълно възможно още в началото. Достатъчно е само хората, които имат съмнение, че са болни, да преодолеят страха си и да се обърнат към специалист.

"При мен диагнозата улцерозен колит бе поставена късно. В началото лекарите смятаха, че става въпрос за кървящи хемороиди. След първата колоноскипия все още нямах диагноза. Променена, подута, с тежък кръвоизлив и критични нива на желязотото и хемоглобина по спешност постъпих в болница. Спасиха живота ми. Когато започанах лечението у мен се върна чувството, че отново живея. Все още обаче пазя спомен за драмата, която преживях в началото. Пред мен остана задачата да намеря лекарите, на които имам доверие, за да ме лекуват и наблюдават. Щастлива съм, че това се случи. Една година след началото на биологичното лечението, вече бях в пълна ремисия", сподели собствения си опит и поп певицата Тони, която застана зад каузата да се говори повече за проблема.

По този повод Сдружението "Българска асоциация Болест на Крон и улцерозен колит", заедно с "Асоциацията на младите гастроентеролози в България" представиха специален Наръчник на пациента с хронично възпалително чревно заболяване. Целта му е да подпомогне хората, диагностицирани с тези заболявания, да се справят с проблемите във всекидневието си и по-лесно да преодоляват затрудненията от всякакъв характер.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития