Новини - България

Ограничават правата на Обществения съвет към ЦФЛД
Прочетена: 280 пъти
Снимка: Redmedia

Правомощията на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) могат да бъдат сериозно ограничени. Това става ясно от интервю на служебния заместник-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев пред БНР.

"В обществения съвет има и журналисти, има и хора, които не се занимават с медицина, особено в такава тясна сфера – трансплантации, сложни оперативни намеси или сложно решение, а те вземат решение. Нашето мнение e, че общественият съвет може да взема концептуални решения, да съветва. Той е консултативен съвет, да е гарант за законосъобразността на решенията, но той не може да взима решения по целесъобразност", коментира д-р Кундурджиев.

По думите му в момента тече одит на институцията, която засяга както нормативната база, така и управлението на финансовите средства. След проверката ще се вземе решение и конкретно какви промени могат да бъдат направени.

 

По повод развихрилия се скандал с лечението в чужбина на 9-годишния Байрям д-р Кундурджиев обяви, че лично е посетил болница "Лозенец", където е видял оперирано дете с чернодробна трансплантация в много добро състояние.

"В никакъв случай ние нямаме за цел да затрудняваме възможностите за лечение в чужбина, за по-добро лечение, ако тук не може да се осъществи. Но извинявайте, първата трансплантация на дете е направена преди 50 години в България", посочи още заместник-министърът.

Д-р Кундурджиев е категоричен, че в България има достатъчно възможности за извършване на трансплантации и развитие на модерно лечение.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития