Новини - България

Офталмози отстраниха рядък тумор на слъзния канал на долен клепач
Прочетена: 239 пъти
Снимка: Pixabay.com

Извън­редно рядката сложна очно-реконструктивна пластична операция извършиха в МБАЛ ''Св.София'', съобщиха от лечебното заведение. Интервенцията е реализирана от гост-оператор д-р Мария Михайлова от Франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища и доц. Христина Благоева – началник клиника по офталмология на болницата.

 

Пациентката е дигностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, което е изключително лоша и деликатна локализация. След биопсия, направена в друго лечебно заведение, тя е насочена за лъчетерапия. Процедурите обаче крият риск от  намаляване на  секрецията, увреждане на слъзния канал, при което сълзите вместо да достигат до носа изтичат навън.

 

След консултация с д-р Мария Михайлова, пациентката е оперирана в МБАЛ „Св.София”. Туморът е отстранен, а слъзният канал е запазен чрез вграждане на много фина тръбичка, незабележима с просто око. Направена е и пластика на клепача. 

 

„Пациентката беше под обща упойка по време на интервенцията. Това е много важно, защото поставянето на местна упойка крие риск от разнасяне на тумора. Трябва голям професионален опит за успешното решаване на такъв сложен случай, при който едновременно се премахва тумор  на деликатно място, като се запазва слъзния канал и се прави пластика на клепача, разказва д-р Михайлова.

 

Пациентката вече се възстановява при близките си. Предстоят серия от контролни прегледи и консултации в клиниката по офталмология на МБАЛ „Св.София”.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития