Новини - България

Офталмолози спасиха зрението на мъж с диабетна ретинопатия
Прочетена: 454 пъти

Със сложна комбинирана операция зрението на мъж с късно диагностицирана диабетна ретинопатия е било спасено от екипа очни хирурзи на доц. Христина Благоева в МБАЛ "Св. София", съобщиха от лeчебното заведение.

 

Интервенцията е била извършена на 1 февруари, след като пациентът е постъпил в болницата с оплакването, че внезапно е загубил зрението на дясното си око. Мъжът е имал единствено усещане за светлина.

 

По време на комбинираната операция очните хирурзи отстраняват едновременно потъмняла леща от окото, като на нейно място имплантират изкуствена, премахват кръвоизлив във вътрешността на окото, възстановяват стабилността на ретината и отстраняват капсулирания кръвоизлив над и под нея.

 

По време на операцията лекарите установяват, че в дясното око на пациента има тежки промени, в резултат от диабетна ретинопатия. Любопитен факт е,че в лявото око няма данни за наличие на това заболяване. По този повод доц. Христина Благоева съветва всеки диабетик два пъти в годината да посещава своя офталмолог, за да следи състоянието си.

 

След минимален престой в лечебното заведение пациента е изписан и вече е при близките си.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития