Новини - България

Официално: Водата в Хасково може да се ползва за пиене и готвене
Прочетена: 92 пъти
Снимка: Pixabay

Министерство на здравеопазването е получило днес от Института по ядрена енергетика и ядрени изследвания към Българската академия на науките (БАН) резултатите от анализите на пробите питейна вода за установените стойности на изследваните радионуклиди, взета от крана при потребителя в гр. Хасково след реорганизация на водоснабдяването.

 

Данните са предоставени на Националния център по радиобиология и радиационна защита, чиито експерти са изчислили стойностите на здравнозначимия показател индикативна доза. Получените резултати показват стойности от 0, 0262 до 0,0807 mSv/у, което е под нормативно определената параметрична стойност от 0,1mSv. Установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на град Хасково питейна вода, дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене.

 

Този извод е препоръчан и в Експертното становище на Световната здравна организация (СЗО), получено в Министерство на здравеопазването. В своето становище експертите на СЗО изразяват подкрепа към действията, предприети от здравните власти, и определят взетите мерки като адекватни и навременни.

 

С цел опазване на общественото здраве органите на държавния здравен контрол, респективно -  Регионалната здравна инспекция в Хасково ще продължи да извършва стриктен и учестен контрол върху дейността на водоснабдителното дружество за изпълнение на задълженията му да доставя качествена и безопасна питейна вода на гражданите.

 

Остава забраната към водоснабдителното дружество за водоподаване от 7 тръбни кладенци на ПС 1 и ПС 2, за които е установено несъответствие на подземната вода с нормативно определените изисквания.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития