Новини - България

Официално: Четири болници с нови директори
Прочетена: 1207 пъти

Трима от директорите на държавни лечебни заведения, назначени за временно изпълняващи длъжността от служебния здравния министър д-р Илко Семерджиев, са се преборили с конкуренцията, за да запазят постовете си. Четвъртият - д-р Йордан Иванчев, печели мениджърската позиция в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

 

С отлични оценки могат да се похвалят ръководителят на "Майчин дом" доц. Иван Костов и колегата му в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Костов успя да седне на шефския стол още преди конкурса, а комисията в Министерството на здравеопазването го е оценила с 5,68. Самият д-р Семерджиев пък му гласува доверие, заради безпрецедентното му CV, в което фигурират ръководни постове последователно в другите две големи АГ болници в София - "Шейново" и "Св. София". 

 

Оценката на д-р Дечев също е отлична - 5,50, и озаконява решението на служебния министър "да върне справедливостта" след управлението на предшественика му д-р Петър Москов. Д-р Дечев беше уволнен от бившия ресорен министър, защото не беше съгласен с управленските му решения, но две години по-късно беше възстановен на поста си от Семерджиев, за да подобри финансовите резултати на болницата.

 

Най-високата оценка сред кандидатите за директори на държавни болници обаче е поставена на доц. Асен Балтов. С отличен 5,90 от конкурса той официално поема ръководството на спешната "Пирогов". Въпреки че интервютата бяха изтеглени с цяла седмица почти в последния момент, той успя да се пребори за поста в конкуренция с двама свои колеги - лицево-челюстния хирург д-p Константин Димов, чиято оценка е "Много добър" 4,93, и анестезиолога д-р Христина Костадинова с "Много добър" 4,60.

 

Резултатите от четирите конкурса могат да бъдат обжалвани в 10-дневен срок и ако това не се случи, директорите ще бъдат назначени от служебния министър Семерджиев или от неговия наследник. В противен случай встъпването им в длъжност ще се забави до произнасянето на компетентния орган по въпроса. Дали новите директори ще запазят постовете си и след рокадата в здравното ведомство обаче зависи и от волята на следващия здравен министър, който по силата на закона е принципал и това му дава правото да посочи мениджърите на големите държавни болници по свое усмотрение.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития