Любопитно -

Офис столът и болките в гърба - предотвратете ги навреме
Прочетена: 326 пъти
Източник: backinaction.co.uk

Продължителното седене на офис стол може да доведе до болки в кръста или да задълбочи вече съществуващи такива. Причината за това е, че седенето е статична поза, която увеличава напрежението в гърба, ръцете, рамената, краката и най-вече мускулите на гърба и гръбначните дискове, пише spine-health.com.

 

Когато се застояваме на стола, нашата естествена реакция е да се свличаме и отпускаме, което може да доведе до пренапрягане на гръбначните сухожилия и опъване на дисковете и околните структури в гръбначния стълб.

 

Ако направите правилния избор на офис стол, ще намалите напрежението в гърба и кръста по време на работа. Какви насоки да следвате?

 

1. Измерете лакътя – първо започнете като седнете удобно и максимално близо до бюрото, така че горната част на ръцете ви са успоредни на гръбнака. Отпуснете ръцете си върху работното пространство. Ако лактите ви не са на 90 градуса, променете височината на офис стола си нагоре или надолу. 

 

2. Обърнете внимание и на бедрата – проверете дали можете лесно да плъзнете пръстите на ръцете си под бедрото на върха на стола. Ако ви е твърде тясно, трябва да вдигнете краката си нагоре с регулируема поставка за крака. Ако сте  твърде висок и имате разстояние повече от един пръст между бедрото и стола, трябва да повдигнете бюрото си, за да можете да повдигнете и стола си.

 

3. Какво е разстоянието между прасеца ви и предната част на стола – притиснете максимално гърба си до облегалката и със свит юмрук измерете разстоянието между прасеца ви и върха на офис стола. Ако не може да направите това лесно, офис стола ви е твърде дълбок. Можете да настроите седалката на стола си напред, както и да сложите ниска опора за гърба.

 

4. Затворете очи, докато седите удобно с главата си изправена напред. Бавно отворете очите си. Погледът ви трябва да бъде насочен към центъра на екрана на вашия компютър. Ако екрана на компютъра ви е по-нисък или по-висок от погледа ви, трябва да настроите монитора си на точната височина, за да избегнете напрежение в горната част на гръбнака.

 

5. Подлакътницитe поддържат правилната ви стойка, предпазвайки ви от свличане на стола.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития