Новини - България

Оферти за работа в чужбина: До 10 000 евро месечно за български лекари
Прочетена: 1429 пъти

Медицинските трудови борси за работа в чужбина привличат с изкусителни оферти все повече български специалисти. На една от последните борси в София - MedPharm Careers, професионалисти от цялата страна се запознаха с възможностите за работа във Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Дания, Норвегия и дори Обединените арабски емирства. 

 

Най-много лекари в момента се търсят във Великобритания, а Германия е притегателен център за специализантите, разказват организаторите на събитието. Медицинските сестри са добре дошли в Обединеното кралство, а Швеция и Дания осигуряват безплатни езикови курсове не само за докторите, но и за техните семейства. 

 

Обединените арабски емирства предлагат до 10 000 евро месечна заплата на лекарите и до 4 000 евро за медицинските сестри, заедно с безплатни застраховки, самолетни билети и образование за децата. В Германия възнагражденията са малко по-ниски, но офертите за работа касаят предимно млади доктори и специализанти. Стартовата заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно, но само след няколко години може да достигне и 100 000 паунда, допълват още организаторите.

 

Изискванията са специфични за всяка специалност, но обикновено включват няколко години трудов стаж, високи резултати на стандартизираните международни езикови изпити (IELTS, SAT и прочие), заедно с разрешение за упражняване на професията в чужбина от Българския лекарски съюз. 

 

Любопитен факт е, че цялата 2015 г. съсловната организация е издала точно 509 удостоверения за правоспособност, които задължително се прилагат при кандидатстване за работа зад граница. Междувременно випускът на завършилите студенти по медицина във всички университети в страната за поредна година е около 500. 

 

По данни на лекарския съюз най-често от страната си тръгват хирурзи, анестезиолози и акушер-гинеколози, а най-сериозен недостиг на специалисти има сред патолозите, ортопедите и педиатрите.   

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития