Новини - България

Одобрен е проект на споразумение с други държави за осигуряване на лекарства
Прочетена: 330 пъти

Министерският съвет одобри проект на Споразумение за сътрудничество за достъп до ефективно лекарствено лечение, като основа за водене на преговори, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Документът е резултат от многостранни срещи, инициирани от министрите на здравеопазването на България и Румъния с държави от Централна и Източна Европа, на които бяха дискутирани възможностите за общо договаряне на отстъпки от цени на лекарствени продукти с цел получаване на достъпна и ефективна лекарствена терапия за пациентите на повече държави. Предложеният проект е и в духа на Заключенията, приети в рамките на 3474-тото редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

 

Проектът на Споразумение предвижда сближаване на лекарствените политики и обединяване на усилията за сключване на доброволни общи споразумения с притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти относно финансови отстъпки на лекарствени продукти и брой лекувани пациенти със съответните лекарствени продукти.

 

За оптимизиране на разходите и създаване на устойчивост на доставките, договарящите страни могат да провеждат съвместно обществени поръчки за осигуряване на лекарствени продукти. Условията и редът за това се уреждат със споразумение между страните.

 

Договарящите страни се съгласяват да си съдействат за осигуряване на лекарствени продукти при липса или недостиг в някоя от тях, при условия и по ред, предвидени в националното им законодателство.

 

Споразумението подлежи на ратификация и съдържа възможност за присъединяване от други заинтересовани държави. Към настоящия момент Румъния е заявила готовност да е страна по споразумението, уточняват от Министерски съвет.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития