Медицина на бъдещето -

Очен тест може да открива Паркинсон преди появата на симптоми
Прочетена: 568 пъти

Промени в структурата на окото са способни да "издадат" наличието на Паркинсон още преди болестта да се прояви, твърдят британски учени от University College London (UCL). Първоначалните тестове върху животни са обещаващи и по всяка вероятност ще доведат до по-евтин и неинвазивен метод за откриване на заболяването, съобщава BBC.

 

Паркинсон засяга 1 на 500 души по света и е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване. Ето защо неправителствените организации, подкрепящи болните с Паркинсон във Великобритания, определят откритието като важна стъпка в диагностиката на болестта.

 

Изследователите са проучвали плъхове и са забелязали промени върху задната стена на окото още преди обичайните симптоми на Паркинсон да са се появили.

"Това е революционен пробив в ранната диагностика и лечението на едно от най-инвалидизиращите заболявания в света. Тестовете означават, че ще можем да се намесим много по-рано и много по-ефективно при терапията на хора в това състояние", убедена е проф. Франческа Кордейро, ръководител на проекта.

Симптомите на Паркинсон включват тремор и скованост на мускулите, забавяне на движенията и намалено качество на живот. Те обаче се проявяват чак, когато част от мозъчните клетки вече са увредени. Паркинсон не води до смърт, но с течение на времето симптомите се влошават и животът на хората се превръща в безкрайно страдание.

 

На този етап няма изследване (кръвен тест или сканиране на мозъка), което окончателно да диагностицира Паркинсон. Редица проучвания работят върху дефинирането на биомаркерите на болестта, които да покажат измененията, настъпващи в организма на хората. Това ще позволи на пациентите по-рано да започват лечение и по този начин да забавят прогреса на болестта.





Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития