Новини - България

Обучават парамедици в 7 спешни центъра
Прочетена: 521 пъти

От днес официално започва обучението за придобиване на квалификация за парамедици, съобщиха от здравно министерство. Курсът е част от програмата "Активни млади хора до 29 годишна възраст" на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), по която Министерството на здравеопазването (МЗ) е кандидатствало специално за обучение на парамедици.

 

Младите хора, които от днес започват да подписват своите договори за участие в програмата, са подбрани предварително според конкретни критерии, които гарантират възможността им да упражняват тази професия.

 

От програмата на този етап ще се възползват 7 Центъра за спешна медицинска помощ в страната - Пловдив, Сливен, Кърджали, Бургас, Разград, Варна и Смолян.

 

В рамките на програмата Министерството на здравеопазването е поело задължението след приключване на обучението да назначи новоквалифицираните парамедици на трудов договор в някой от спешните центрове или във филиал, а МТСП ще поеме заплащането на възнагражденията им за първите 6 месеца.

 

Днес в Държавен вестник беше обнародвана и Наредбата за придобиване на квалификация по професията "Парамедик" на министъра на образованието и науката. Тя определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по новата за България професия "Парамедик".

 

Обучението на парамедиците ще се провежда на три степени на професионална квалификация. То ще дава конкретни професионални знания, умения и компетентности по професията, които ще гарантират на обучаващите се възможност за упражняването й.

 

Целта е чрез въвеждането на парамедици в системата за спешна медицинска помощ да се преодолее неефективното използване на висококвалифицирани медицински специалисти за дейности, които могат да се изпълняват от лица със специфична и профилирана квалификация, както и да се вземат мерки срещу текучеството и недостига на персонал.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития