Новини - България

Обучават лекари на иновативна интраоперативна химиотерапия в Стара Загора
Прочетена: 631 пъти

Практически курс за обучение на лекари за прилагане на иновативен метод за лечение на туморни заболявания - хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC) ще се проведе за първи път у нас в болница „Тракия“ - Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение. Курсът ще се състои на 20 и 21 април. По време на обучението водещият хирург на болницата проф. Александър Юлиянов ще демонстрира с няколко операции възможностите на хипертермичната интраперитонеална химиотерапия при пациентки с овариален карцином (рак на яйчниците).

 

HIPEC е единственият ефективен метод за лечение на пациенти с напреднали тумори на перитонеума (перитонеална карциноза). Няколко са разликите между хипертермичната интраперитонеална химиотерапия и стандартната. Новият метод се прилага по време на самата операция. При него се работи с висококонцентрирани и загрети разтвори, които се прилагат вътре в перитонеалната област (в корема) на пациента. Така за разлика от стандартната химиотерапия се избягва циркулирането на медикаментите в цялото тяло на болния. Това редуцира неблагоприятните ефекти върху останалите органи и тъкани на пациента. В същото време методът позволява на лекарите да третират туморните клетки с по-високи дози химиотерапия. Загряването на разтвора също допринася за по-добрия ефект на лечението - повишената температура подобрява въздействието на химиотерапията върху туморните клетки и разрушаването им.

 

За да се приложи HIPEC, лекарите първо трябва да направят циторедуктивна операция - да премахнат всички видими тумори в коремната област. След това се прави самата химиотерапия с концентрирания и загрят до 41-42 градуса по Целзий разтвор. По този начин се унищожават останалите ракови клетки. Химиотерапията отнема около час и половина. Накрая разтворът се отстранява от пациента, едва тогава хирургът може да приключи и операцията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития