Новини - България

Обучават 5000 родители от София как да оказват първа помощ
Прочетена: 223 пъти

5000 родители на деца от учебни заведения (детски градини и училища) в София ще бъдат обучени в оказване на първа помощ в рамките на проект „Пазители на сърца. Мисия София“. Той се организира от iHELP България и списание „Първите седем“, с подкрепата на БЧК и Байер България. Обученията ще се провеждат от сертифицирани лекари със специалност „Спешна медицина“. Осигурени са и специални манекени на бебета, деца и възрастни, тъй като реанимационните дейности са специфични за всяка от тези възрастови групи.

 

В рамките на проекта, който е с продължителност от една година, родителите ще получат практически умения да се справят със спешни ситуации и ще бъдат обучени да използват специално създаденото за целта мобилно приложение iHELP, което може да се изтегли от системите iOF и Android. В момента се разработват и версии за обикновени мобилни телефони, както и за стационарни.

„Намерението ни е да разширяваме дейността, като достигнем и до другите градове на страната при това не само в областните центрове, но и по-малките градове в отдалечените региони. Особено старание ще положим да обхванем и селата, където лекарите не достигат и медицинската помощ е в дефицит“, каза Светла Димитрова, главен редактор на „Първите седем“.

Друга важна цел на проекта е в него да бъдат включени безвъзмездно хора от уязвими социални групи – безработни, хора с увреждания, самотно живеещи, родители и осиновители, които отглеждат деца си сами.

 

Платформата iHELP в мобилното приложение вече е апробирана в Габрово и общото мнение в спешния център там е, че ползата от нея е много голяма, подчерта Христо Христов, управител на iHELP България. Той поясни, че основното й предимство е заложено във възможността един пострадал да алармира за помощ не само на тел. 112, но и на мрежа от локации – лечебни заведения и хора, разположени в радиус от 500 м., около точката, в която се намира.

 

В мобилното приложение е включено и ръководство за първа помощ, в което е отделено значително място на кардиопулмоналната ресусцитация.

„Страхът, паниката, лошите познания или липсата на познания са решаващи за адекватна реакция в критична ситуация. Замисълът на тази платформа е да помогне на хората да осъзнаят, че не са безсилни и е много важно да реагират спокойно, бързо и компетентно“, каза още Христов и цитира пример за добра практика.

Това е Словения – върху 97% от нейната територия (30 общини) системата действа и се радва на много добър прием и голям успех.

„Фармацевтичната компания Байер през последните години развива значителна дейност в разработването на софтуер, хардуер и технологични подходи, защото отчита факта, че пациентите все повече ще се озовават в дигитализирана среда. Това е причината да подкрепяме този проект“, каза Екатерина Карпузова, директор в Байер България.

 

По проекта се предвиждат опреснителни обучения за всяка следваща година.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития