Новини - България

Общопрактикуващите лекари спират протестите
Прочетена: 599 пъти

Общопрактикуващите лекари преустановяват ефективните си протестни действия от понеделник (04.04.2016 г.), но остават в протестна готовност. Решението е взето по време на Националния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) във Велико Търново днес.

 

За намерението си джипитата информират в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, председателя на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова, управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, председателя на Български лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и медиите.

 

В него се посочва, че зад организирания от НСОПЛБ национален протест, протекъл поетапно и обхванал 28-те области в страната, не стоят политически интереси, а единствено и само - интересите на тяхната професионална група и пациентите.

 

Джипитата определят постигнатото съгласие по време на проведената на 30.03.2016 г. в Министерството на здравеопазването среща по теми, касаещи тяхната работата като „едно добро начало с положителен резултат  на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазване в частта първична извънболнична медицинска помощ“. „Тази среща показа, че вземането на правилни решения е единствено възможно, когато диалогът се води между страни, които са експерти в съответната област и имат делегирани права за това“, посочват от сдружението.

 

Те заявяват, че подкрепят всяко разумно искане на лекарите от специализираната извънболнична и болнична помощ в защита на техните професионални интереси и за промени, които водят до подобряване в системата на здравеопазване. В същото време обаче обявяват: „За да не бъдат нашите пациенти заложници при решаване на натрупаните проблеми и за да продължи започнатият диалог без натиск от никоя от страните и при нормални условия, от понеделник (04.04.2016г.) преустановяваме ефективните протестни действия, организирани от НСОПЛБ“. „Искаме нормална работна среда, искаме нашето мнение да бъде зачитано“, завършват писмото си общопрактикуващите лекари.

 

Писмото на НСОПЛБ можете да прочетете ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития