Новини - България

Общо 30 дела се водят срещу реформата "Москов"
Прочетена: 944 пъти

В здравеопазването има нормативен хаос и доказателство за това са 30-те дела, които Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) е завело срещу промените, въведени от екипа на Министерството на здравеопазването. Това обяви председателят на организацията д-р Николай Болтаджиев по време на среща с журналисти в Петрич.

 

Най-атакувана е Националната здравна карта, която според сдружението е противоконституционна, защото ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ. Нарушава и правото им на свободен  избор къде да се лекуват. Конституционният съд обаче не се съобрази с аргументите и отхвърли жалбата срещу картата, затова въпросът ще бъде отнесен до международния съд.

"Консултирали сме се с европейски адвокати и юристи и ще обжалваме това решение пред съдилищата в Страсбург и Брюксел", обяви д-р Болтаджиев.

Сдружението настоява пациентът с неговата воля да определя качеството на медицинските услуги и разпределението на лечебните заведения в страната.  И протестира срещу наредбата за удовлетвореността, която дава право на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да отменя договорите си с болниците на базата на анкети, които трябва да удостоверят дали хората са получили адекватна и качествена здравна помощ. 

 

Друго предложение на частните болници е бюджетът на НЗОК да се извади от консолидирания държавен бюджет, защото само тогава ще може да има демонополизация на публичния фонд и всички налични в него средства да се харчат за здраве. Добре ще бъде също всеки български гражданин да има индивидуална партида в НЗОК, но не извън солидарния модел, защото тогава държавата няма да има извинение да не плаща здравните осигуровки на ученици, пенсионери, безработни, държавни служители и деца.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития