Новини - България

Общо 15 лекари влизат в парламентарната комисия по здравеопазване
Прочетена: 523 пъти

От общо 22-ма депутати в новосформираната Комисия по здравеопазване в 44-тото Народно събрание 15 са с медицинско образование, а по професия - лекари, става ясно от състава, публикуван на парламентарния сайт. Свързани със сферата на здравеопазването са още двама души - фармацевт и директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ). Освен тях комисията ще разполага още с инженер, икономист, юрист и управител на фирма. 

 

Очаквано, най-много лекари в състава на здравната комисия идват от редиците на двете най-големи партии в парламента - ГЕРБ и БСП. И двете формации ще бъдат представяни от по шестима медицински специалисти, но ГЕРБ ще доминира с двама допълнителни представители на здравния сектор.

 

Председател на комисията от ГЕРБ, както вече стана ясно, ще бъде действащият и до днес педиатър д-р Даниела Дариткова, за която това е трети мандат в Народното събрание. В работата ще й помага доц. Лъчезар Иванов, който е гинеколог по образование, но се прочу като "личният лекар на Бойко Борисов".

 

Сред останалите представители на ГЕРБ в здравната комисия са управителят на белодробната болница в Перник д-р Александър Александров, стоматологът д-р Юлиян Папашимов и хирурзите от Шумен и Пловдив д-р Румен Генов и д-р Христо Грудев. В редиците си ГЕРБ има също представител на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз - това е магистър-фармацевтът Борислав Борисов, а също така и директорът на РЗИ-Търговище д-р Венка Стоянова. Единственият, който няма връзка със здравеопазването е депутатът Александър Иванов, който до скоро беше контрольор в компанията за строителен надзор към Столична община "Софинвест" ЕООД. 

 

Лекарите, представители на левицата в Комисията по здравеопазване, също не са за подценяване. Най-известните сред тях са видният хематолог проф. Георги Михайлов, както и бившият образователен министър и бивш ректор на Медицински университет - Варна проф. Анелия Клисарова, която иначе е специалист по нуклеарна медицина. Заместник-председател на комисията от БСП ще бъде доскорошният управител на МБАЛ Пловдив и стоматолог по професия Георги Йорданов, а единственият, който няма връзка със здравния сектор, но вече е прекарал един мандат в здравната комисия, е инженерът Георги Гьоков. В работата на колегите си от БСП ще помагат също началникът на клинична лаборатория в МБАЛ-Троян д-р Валентина Найденова, стоматологът Иван Ибришимов и хирургът от МБАЛ-Берковица д-р Илиян Тимчев. 

 

Противно на очакванията коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението - "Обединени патриоти", няма много лекари в редиците си. Единственият представител на медицинското съсловие, който ще ги представлява в здравната комисия, е акушер-гинекологът д-р Калин Поповски. От тяхната квота са също икономистът Георги Колев и юристът Явор Нотев.

 

За сметка на това ДПС ще бъде представена от един от най-големите експерти в бранша - д-р Нигяр Джафер. В работата ще й помага и бившият земеделски министър, но хирург по образование, д-р Джевджет Чакъров. 

 

От партия "Воля" на Веселин Марешки излъчват един единствен представител и това е управителят на фирма за търговия с детски и бебешки стоки Нина Миткова. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития