Новини - България

Общо 1254 са новите случаи на рак на маточната шийка през 2016 г. у нас
Прочетена: 469 пъти

Средно по 1 100 жени годишно получават диагнозата рак на маточната шийка (РМШ) у нас, сочат данните на Националния раков регистър. За миналата 2016 г. регистрираните нови случаи са 1 254, обяви гинекологът д-р Николай Николов на пресконференция по повод старта на информационна кампания за профилактика на рака на маточната шийка.

 

С тези притеснителни данни експерти и творци призоваха всяка българска жена и майка: Отдели "10 минути само за теб", каквото е мотото на кампанията. Инициативата ще обиколи най-големите градове на страната, за да обясни на младите момичета и техните родители колко важно е да се вземат превантивни мерки срещу болестта. 

 

Известно е, че ракът на шийката на матката се причинява от човешкия папилома вирус (HPV - human papiloma virus) и е второто по честото у нас онкологично заболяване след рака на гърдата. На всеки 2 минути в света една жена умира от РМШ. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а в България - всеки ден. Заболеваемостта и смъртността в глобален план непрекъснато растат и към днешна дата по света се диагностицират около 530 000 нови случая всяка година. Ако тенденцията се запази, бройката се очаква да достигне 1 000 000 през 2050 година, допълни данните Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

"Единственият известен и достатъчно ефективен метод за профилактика на рака на маточната шийка е ваксината срещу това заболяване. А България е една от малкото държави, която предлага напълно безплатна и доброволна имунизация", отбеляза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

От стартирането на националната програма за профилактика на РМШ досега у нас са поставени около 60 000 дози от ваксината, без да е регистриран нито един случай на сериозни странични ефекти. За последните 10 години по света вече са поставени над 220 млн. дози и също не са отчетени нежелани реакции. Самата ваксина е със 17-годишен клиничен опит, доказала е своята ефективност и безопасност и не случайно се препоръчва от експертите в 34 държави, добави и д-р Валери Цеков, председател на Българско сдружение по иновативна медицина. 

"Тази ваксина е изключителен дар. А кампанията по всяка вероятност ще разбие табутата и ще ни помогне да започнем да говорим с децата си за техния сексуален живот", коментира актрисата Йоана Буковска, която ще бъде едно от лицата на информационната кампания. 

Самият HPV вирус има над 200 разновидности, 43 от които се предават по полов път, но от всички само 18 са способни да заразяват. Предаването му може да се случи още с първия сексуален контакт, затова е препоръчително ваксината да се поставя на момичета около 12-13-годишна възраст, преди да са започнали да водят активен полов живот. Тъй като вирусът може да съществува в латентно състояние 10-15 години, най-често се проявява при жени на около 30-35, но е възможно също така организмът сам да се очисти от него и заболяването да не се прояви. 

 

Установяването на наличие на HPV става чрез комплексен подход, който вслючва не само цитонамазка и преглед при специалист, отбелязва гинекологът д-р Николай Николов. Добре е жените да си направят също ултразвук, HPV тест и колоскопия. Най-добрата профилактика обаче си остава безопасния и моногамен секс, убеден е д-р Николов. 

"Разпространението на този вирус ще бъде все по-голямо занапред. В САЩ например са доказали, че 80% от мъжете до 30-годишна възраст са носители на HPV вируса. По всяка вероятност същия е и процентът сред жените в тази възраст. Ето защо развитите общества не пропускат да ваксинират срещу HPV и младите момчета. У нас обаче те няма да могат да се възползват от безплатната имунизация. Вероятно това ще е възможно срещу заплащане", добави проф. Кантарджиев. 

Сред заложените цели на Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка у нас е имунизациите да покрият минимум 75% от младите жени и момичета във възрастовата група 13-23 години. За миналата година обхватът на програмата е 14%, а за 2015-та едва 5 на сто. Най-голямо е било покритието през първите две години от стартирането на програмата - 2013 и 2014 г., когато имунизирани са били около 24 на сто от жените, отговарящи на възрастовите критериие.

 

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.

 

Медийни партньори са NOVA телевизия и Нетинфо.

 

Повече информация за кампанията можете да намерите на:

www.hpvgard.com

www.facebook.com/10minutesjustforyou

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития