Новини - България

Общински болници са пред фалит - здравно министерство подготвя анализ
Прочетена: 340 пъти
Снимка: Pixabay.com

Има много голям проблем поне за 10 общински болници, тези лечебни заведения са пряко заплашени от фалит. За това предупредиха по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) при Министерски съвет зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков и председателят на Националното сдружение на общинските болници (НСОББ) д-р Неделчо Тотев, цитирани от Дарик радио. Основната тема, която бе дискутирана от партньорите днес, бяха мерките за оздравяване на общинските болници.

 

От изнесените данни стана ясно, че 10-те болници имат огромни задължения, в това число и просрочени, а така също и дължими плащания към персонала, отбеляза Димитър Бранков. Д-р Неделчо Тотев алармира, че повечето общински болници просто ще фалират след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева.

 

Актуална справка от преди няколко дни за 31 общински болници сочи, че при всички трудовите разходи са 83% от общите приходи, които лечебните заведения генерират. Това означава, че болниците ще работят само за трудовите разходи. По думите на д-р Тотев не трябва да се забравя, че точно тези болници осигуряват достъпна медицинска помощ на близо 2 млн. души от населението на България.

 

От КНСБ предложиха да се създаде фонд за подпомагане на общинските болници, а някои болници да получат статут на защитени.Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ на лечебните заведения по области и оценка на рисковете, като анализът отнеме поне още 10 дни. Ситуацията за всяка болница ще се гледа индивидуално, няма да има общ подход за решаване на проблемите. По неговите думи общите задължения на общинските болници са 100 млн. лева, като основно те се длъжат за лекарства и консумативи. Навсякъде има регионална специфика, проблеми например има в болниците в Димитровград, Омуртаг, Белоградчик, но има и болници, които работят блестящо като тази в Казанлък например, стана ясно от изказването на д-р Пенков.В допълнение зам.-министърът информира, че Министерството на здравеопазването предприема краткосрочни мерки за подпомагане на общинските болници, като им предоставя средства за медицински дейности, които касата не заплаща. Според д-р Пенков сумата, на която възлизат тези средства е около 22 млн.лв. годишно.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития