Новини - България

Обществена поръчка за 13 млн. лв. изскочи от скандала в МУ-София
Прочетена: 831 пъти

Прекратяването на обществена поръчка за доставка на медицинска апаратура на обща стойност около 13 млн. лв. вероятно е част от мотивите, които стоят в основата на гласуваното по скандален начин отстраняване на ректора на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова.

 

Подозренията си сподели началникът на Клиниката по кардиология на болница "Александровска" доц. Добрин Василев по време на пресконференцията, на която ръководството на университета обясни защо проведеното вчера Общоъбрание е нелегитимно. 

"Чудех се какво ще спечелят инициаторите, ако махнат проф. Миланова, и тогава си казах: "Търси парите!". Така се сетих за две доста показателни обществени поръчки и сам стигнах до извода - ще заметат всичко след себе си", заяви доц. Василев.

Той разказа как през 2015 г. Ректоратът им е отпуснал 120 хил. лв. за нов портативен ехокардиограф. Екипът на доц. Василев е изготвил подробна спецификация за апарата, от който се нуждае, но в последствие е получил техника с 1/3-а от описаните възможности. Известно време след това, по време на кардиологичен конгрес, доц. Василев вижда чисто нов портативен ехокардиограф от последно поколение с цена от 83 хил. лв. и по-стар модел с пълно оборудване, но с по-скромни функции, за 35 хил. лева.

 

Въпросът в случая е къде е отишла разликата от почти 100 хил. лв., одобрени за изплащане от бившето ръководство на МУ-София, щом клиниката по кардиология е получила посредствена апаратура?

 

В началото на тази година Ректоратът на МУ-София е още по-щедър и одобрява нови 400 хил. лв. за закупуване на апаратура в Клиниката по кардиология на болниц "Александровска", продължава разказа си доц. Василев. Екипът му отново изготвя спецификации, но установява, че техниката, която ще получи, отново не отговаря на посочените изисквания. Тогава доц. Василев изпраща възражение до ректора (тогава проф. Ваньо Митев) с искане за спиране на обществената поръчка и установява, че същото са направили и още 10 негови колеги.

"Точно тази обществена поръчка беше спряна от проф. Миланова - за общо 13 млн. лева", добави доц. Василев.

Междувременно стана ясно, че проф. Миланова е подписала договора за строеж на Ректорат, който е част от инвестиционната програма на университета. Поръчката е на стойност 16 млн. лв. и е спечелена от "Техно-енерджи", която според одитния доклад за нарушенията на бившето ръководство на МУ-София е изпълнявала всички останали поръчки за строеж на университета. Одиторите твърдят, че в случая са налице предпоставки за измама, за които лична отговорност носи екс ректорът проф. Ваньо Митев, а публикации в медиите свързват фирмата с кръгове около ДПС.   

"Нямах избор, защото поръчката е подготвена от предходното ръководство и е с избран изпълнител", обясни действащият ректор проф. Миланова.

По думите й на този етап са спрени всички обществени поръчки, за които е установено, че противоречат на правилата и нормативната уредба. Публичният търг за строеж на общежитие и хотел не е прекратен, а само временно отложен, тъй като на терена, на който трябва да бъдат разположени, в момента се намират кислородната инсталация и медицинският център на белодробната болница, уточни проф. Миланова.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития