Новини - България

Обсъждат възможност за корекция в бюджетите на болниците
Прочетена: 202 пъти

Възможността лечебните заведения да надхвърлят тримесечните си бюджети с 3% е планирана в годишния бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Публичният фонд разполага с общо 1.650 млрд. лв., затова от там гарантират, че болниците няма да бъдат ощетени. Това обясни подуправителят на ведомството д-р Димитър Петров след почти четиричасова дискусия с представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на най-големите държавни и частни болници в страната.

 

За да няма недоволство, касата обсъжда възможността за корекции в тримесечните бюджети, потвърди и председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

"Действително на някои места има намаление на бюджетите. Има места, на които и тези 3% не довеждат до сумата от 137.243 млн. лв. (колкото е месечният лимит за болнична помощ - б.а.)“, посочи той след днешната среща.

Основната причина, поради която част от лечебните заведения остават с впечатлението за намалени бюджети, е появата на две нови болници - в Плевен и Панагюрище, както и разкриването на нови дейности в лечебните заведения, свързани главно с онкология и лъчетерапия. Тях НЗОК е длъжна да покрива на 100%, допълни подуправителят на касата д-р Димитър Петров. По думите му, за да се преодолее проблемът, се обсъждат компенсаторни механизми, сред които корекции на плащанията през юни.

"Очакваме болниците да изтеглят трите си процента през април и май и реалните проблеми да се появят през юни", обясни д-р Петров.

Д-р Грозев на свой ред припомни, че Националният рамков договор (НРД) за тази година позволява на болниците да изпращат мотивирано искане за корекция на бюджетите си до съответната Регионална здравноосигурителна каса (РЗОК). Това на практика им дава гаранции, че няма да загубят полагащото им се 3% увеличение. 

"Ако не изразходват трите си процента през април и май, могат да надхвърлят дейността си в третия месец с 9%. Или казано с по-лесен пример, ако изхарчат 100 лв. през първите два месеца, ще могат да изхарчат 109 лв. през третия", обясни председателят на БЛС. 

В крайна сметка стана ясно, че корекции може да претърпи и цялостната методика, по която се определят бюджетите на болниците. Решението обаче трябва да бъде взето от бъдещия Надзорен съвет на здравната каса, който ще стане ясен, след като новото правителство излъчи представителите на държавата в него.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития