Новини - България

Обмислят въвеждането на ваксина против варицела в националния календар
Прочетена: 117 пъти

България е единствената страна в Европейския съюз, в която не се прилага ваксина против варицела. Хората са принудени да я търсят в съседни държави и това не трябва да продължава повече. Така обрисува актуалната ситуация у нас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на дискусиите в рамките на Кръгла маса „Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания“, която се проведе преди дни по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина и премина под патронажа на парламентарната здравна комисия.

 

„Трябва сериозно да се обмисли включването на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар, като обаче се обсъди внимателно точно коя и на каква възраст“, каза д-р Кунчев.

 

В 90%-95% от случаите варицелата, която се причинява от варицела-зостер вируса (VZV), засяга деца под 14-15-годишна възраст, а в над половината от тези случаи от инфекцията боледуват най-малките – децата под 4-5 години, посочи в презентацията си д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина и преподавател в Медицинския университет в Пловдив. В останалите 10% от случаите обаче засегнати са хора в зряла възраст, като инфекцията при тях протича много по-тежко и в редица случаи изходът може да бъде летален, обясни д-р Цеков.

 

„Най-застрашени от инфекцията са бременните жени. При тях варицелата протича особено тежко, а рискът от спонтанен аборт е много голям. Отделно от това заболяването може да причини вродена анемия на нероденото бебе или то да се роди и да развие неонатална варицела“, каза специалистът.

 

Той подчерта още, че във всички случаи, в които заболяването се появява над 15-годишна възраст, рискът от усложнено протичане и смърт е голям.

 

Европейските държави са възприели различни модели на имунизация с тази ваксина, стана ясно по време на дискусиите. В 6 страни имунизацията срещу варицела е препоръчителна на национално ниво, в 2 – на регионално ниво, а в 16 тя се препоръчва на национално ниво за определени групи – тийнейджъри и други рискови контингенти. Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО), е добре ваксината да се прилага при деца и в рисковите групи.

 

Според статистиката на Европейския център за контрол на заболяванията, всяка година в Европа се регистрират 5,5 млн. случая на заболяване от варицела. У нас по официални данни на Националния център за заразни и паразитни болести от този вид шарка заболяват около 30 000 души.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития