Новини - България

Обмислят по-дълъг срок за отлагане на лечението
Прочетена: 377 пъти

Срокът, в който лечебните заведения в страната ще могат да отлагат терапията на своите пациенти, да не бъде фиксиран на два месеца, както е сега, а да се определя в зависимост от състоянието на пациентите. Такава промяна планира да въведе Министерството на здравеопазването, обяви заместник-министърът д-р Ваньо Шарков.

 

Срокът ще бъде част от допълнителния пакет с медицински дейности, но ще бъде разписан в наредбата за определяне на основния и допълнителен пакет. Както RED media вече писа, разделянето на здравната помощ в два пакета се отлага за следващата 2017 година, заедно с разпоредбите за планиране на лечението за бъдещ период.

 

"На практика всяка клинична пътека ще бъде с различен период на отлагане. Ако условието за два месеца важи за всички, рискуваме да поставим много лечебни заведения в невъзможност да го изпълнят", коментира Шарков.

 

По думите му хората, които се нуждаят от физиотерапия и рехабилитация, например, могат да изчакат и по-дълго от два месеца. Състоянието на някои пациенти позволява терапията да се отложи дори с 8 месеца, без това да води до влошаване. Това в крайна сметка ще облекчи и самите лечебни заведения, които нямат капацитет да осигурят рехабилитация на всички нуждаещи се в рамките на два месеца. 

 

По данни на здравната каса само по пътеката за физиотерапия минават над 100 000 души годишно.  

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития