Новини - България

Областната болница в Търново търси кръводарители
Прочетена: 273 пъти

Отделението по трансфузионна хематология на великотърновската болница „Д-р Ст. Черкезов” започва акция за набиране на кръв. Тя ще се проведе между 10 и 14 октомври от 8:00 до 13:00 ч. на място в лечебното заведение.

 

От болницата съобщават, че въпреки намалените наличностите на кръв и кръвни продукти, лечението на пациенти не е и няма да бъде преустановено. Медиците уверяват, че призивът за кръводаряване е отправен във връзка с търсенето на различни форми за привличане на повече доброволни кръводарители. 

 

Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност.  От болницата напомниха, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни.

 

Всички дарители ще получат подкрепителна закуска. Медиците  припомнят, че съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, кръводарителите имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

 

За деветмесечието на 2016 г. дарилите кръв в ОТХ при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” са 1753. Доброволните кръводарители са 328 или 1/5 от всички дарили срещу 332 за същия период на м.г. Редовните кръводарители или дарилите повторно кръв в рамките на интервал, не по-голям от 2 години, са 882 срещу 893 за същия период на м.г. Дарилите за първи път кръв за деветмесечието на 2016 г. са 312 души, т.е. 18% от всичките дарители.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития