Новини - България

Обилното изпотяване може да е опасно, твърдят медици
Прочетена: 153 пъти
Снимка: Liberty Clinica България

При някои хора механизмът за охлаждане на тялото е свръхактивен до такава степен, че може да се потят четири или пет пъти повече от нормалното. Когато изпотяването е твърде обилно, то може да бъде опасно, да създаде притеснение, дискомфорт, чувство на тревожност, нарушена комуникация и да пречи на работния процес. Често се засягат всички аспекти от живота на човек: от кариерното развитие и възможностите за почивка, до личните отношения, емоционалното състояние и самочувствието. Това съобщават от специализирана клиника за лечение на хиперхидроза – Liberty Clinica България. Лечебното заведение работи от месец в София. За този период помощ са потърсили десетки пациенти, страдащи от свръхизпотяване или т.нар. хиперхидроза.

 

Медиците припомнят, че са познати два вида хиперхидроза – първична и вторична. Първичната хиперхидроза e наследствена, проявява се още в ранна детска възраст или по време на пубертета, като засяга предимно младите. Наблюдава се най-често в областта на подмишниците, дланите и стъпалата. Пряко влияе върху качеството на живот поради прекомерното изпотяване и миризмата в посочените области. Наднорменото тегло не оказва особено влияние върху проявлението на първична хиперхидроза, но се отразява значително при късно настъпила такава. Вторичната хиперхидроза не е наследствена, като от своя страна може да бъде  физиологична или да бъде симптом за друго заболяване.

 

От клиниката отчитат, че свръхизпотяването е проблем в комуникацията, като води до понижено самочувствие и дори депресия. Хората се затварят в себе си и водят непълноценен живот, а постоянният стрес засилва функционирането на потните жлези. Доскоро заболяването не се е лекувало трайно, като мнозина пациенти са насочвани към психолози, невролози, хомеопати, но резултатите са временни.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития