Медицина на бъдещето -

Обгръщащо сърцето роботизирано устройство ще помага при сърдечна недостатъчност
Прочетена: 549 пъти

Учени създадоха меко роботизирано устройство с формата на чаша, което „обгръща” сърцето и по този начин помага за изпомпването на кръвта, пише livescience.com.

 

Експерименталното устройство е проектирано да бъде в помощ на хора, които страдат от сърдечна недостатъчност – състояние, при което е нарушена функцията на сърцето да доставя богата на кислород кръв към тялото. Според Американската сърдечна асоциация това заболяване засяга около 5.7 милиона души в САЩ, което струва на страната около 30,7 милиарда долара годишно.

 

Иновативното устройство приляга като ръкав около сърцето и не влиза в контакт с кръвта, като по този начин намалява рисковете от усложнения, твърдят специалисти.

 

Продуктът е изработен от еластичен силикон, който имитира гъвкавостта на сърдечния мускул. Имплантът може да бъде запълнен с въздух точно като балон; повишаването на налягането на въздуха го кара да се стяга, докато намаляването – да се отпуска. Роботизираното устройство разполага и със сензори, които измерват прецизността му, обясняват изследователи.

 

Учените са успели да проектират устройството така, че да може да оказва натиск основно върху едната страна на сърцето. Това е от особено знaчение, тъй като сърдечната недостатъчност често засяга само част от сърцето.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития