Новини - България

НЗОК сключва договори с болниците по точкова система
Прочетена: 467 пъти

Болниците, които ще сключват договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще трябва да отговарят на определени критерии, а нивото на покритието им ще се оценява по точкова система. Това е предвидено в проект на наредба, публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Част от критериите, които ще се оценяват своевременност, непрекъснатост и комплексност в извършваните медицински дейности, качество на предлаганите услуги и удовлетвореност на пациентите. Най-много бонус точки ще получават лечебните заведения, които осигуряват денонощна помощ. Водещи фактори ще бъдат също така броят на болните, приети през почивните дни и след 20:00 ч., както и броят диагностично-лечебни дейности, тяхната сложност и качество. Бонус ще получават лечебни заведения, които обучават специализанти, имат акредитации и сертификати за медицински стандарт.

Здравните заведения, които са разположени в райони със затруднен достъп до медицинска помощ, ще се оценяват по специален ред и критерии, свързани с отдалеченост и достъпността на района, демографски и социални индикатори. Това ще гарантира достъпа на населението в тези райони до лекарска помощ.

В проектонаредбата са предвидени и санкции. Ще се отнемат точки на болници с наложени административни санкции, за понижаване на нивото на компетентност, за прехвърлени повече от 1% свои пациенти на друго лечебно заведение, за повторна хоспитализация на 50% от изписаните пациенти или при неудовлетвореност на пациентите от оказаната им медицинска помощ.

При краен резултат под 50 т. НЗОК няма да сключва договор със съответното лечебно заведение, което автоматично ще ореже приходите му от обществения фонд.

Пълният текст на проектонаредбата можете да прочетете ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития