Новини - България

НЗОК ще заплаща най-съвременното лечение на пациенти с хепатит С
Прочетена: 377 пъти

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие днес „Изисквания на НЗОК при провеждане на лечение на болни с хроничен вирусен С хепатит“, съобщиха от касата. Изискванията са изцяло обновен документ. Чрез него се осигурява лечение на болни с хроничен вирусен „С“ хепатит в различен стадий на заболяването с нова генерация лекарствени продукти.

С актуализация на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък са включени лекарствени продукти с нови международни непатентни наименования за  провеждане на лечение на хронична HCV инфекция с директно действащи антивирусни средства (ДДАС) при болни над 18-годишна възраст.

Поради високата първоначална цена на тези лекарствени продукти, по силата на Наредба №10, бяха проведени допълнителни преговори за предоставяне на допълнителни отстъпки, в резултат на които стойността на курс лечение бе значимо снижена, което осигурява възможността НЗОК да стартира заплащане на новата терапевтична схема от 1 март тази година.

Съгласно клиничните проучвания и данни, процентът на излекувани пациенти при този вид терапия се повишава с близо 30% спрямо досега провежданата терапия.  В общия случай лечението е с продължителност 3 месеца, при 12 месеца при сега съществуващите терапевтични схеми. Пациентите се считат практически за излекувани след приключване на курса на лечение, за разлика от досега, когато се налага многократно повтаряне на лечебен курс.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития