Новини - България

НЗОК: Ще подпишем договор с всяка болница
Прочетена: 536 пъти

Няма да има лечебно заведение, с което Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да не сключи договор за дейност, увери подуправителят на публичния фонд д-р Иванка Кръстева на семинар за журналисти във Велинград. По думите й болниците, чиито отделения през изминалата година са лекували пациенти, няма да бъдат оставени без финансиране. Достатъчно е да подадат заявление за работа с касата до края на април.

 

"Нямаме намерение нито да ограничаваме достъпа на пациентите, нито да отнемаме правото му на избор къде да се лекува. Критериите на касата за сключване на договор нямат за цел да изключват болници, а да ги класират по начин, който дава предимство на най-добрите и гарантира качественото и комплексно лечение на болните", коментира Кръстева.

 

По думите й разпределянето на легла и апаратура в Националната здравна карта няма да е водещ критерий за подбор на договорни партньори. Публичният фонд ще поставя на първо място обръщаемостта през миналата година (т.е. дали самите пациенти са търсили здравна помощ в съответната болница). По този начин, дори съответната клиника да е обслужвала трима пациенти, пак има шанс да подпише договор с НЗОК.

 

От касата не очакват никакви сътресения за болничната помощ, защото алгоритмите в процедурите и клиничните пътеки не са променени. Известно напрежение съществува заради определянето на конкретните стойности, с които ще работят районните здравни каси, но числата ще бъдат готови в края на месеца, а дотогава лечебните заведения ще работят с прогнозни такива.

 

От 1 април до момента НЗОК е издала над 10 указания до своите договорни партньори и не се очакват проблеми в процеса по подписване на едногодишните споразумения за работа с ведомството.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития