Новини - България

НЗОК проверява болниците с цел да намали с 30% разходите за онколекарства
Прочетена: 406 пъти

НЗОК започва проверки на лекарствата за онкоболни. Това се разпорежда с писмо на подуправителя фонда Иванка Кръстева до всички „Районни каси с онкологии и хематологии”, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Писмото е Инструкция към проверяващите екипи, които се задължават да изпращат отчети на всеки три дни до 14.00 часа.

 

Инструкцията гласят:

 

„Уважаеми г-н/г-жо Директор,

Приложено Ви изпращам „Нови изисквания при проверка на документацията на пациенти с онкологични/хематологични заболявания, от страна на НЗОК/РЗОК“. Проверките касаят само районните каси с онкологии и хематологии.

От днес 08.08.2016 г. (понеделник) всички екипи от НЗОК и РЗОК да изпращат на мейл bivanova@nhif.bg текущ отчет за проверките, които правят, както и на всеки трети ден до 14:00 часа да изпращат отчет за действията на екипите през предходните два дни.

Целта на проверките и престоя на проверяващите в ЛЗ (бел. р. – лечебните заведения) е да се намали с 30% разхода на касата за този и следващия месец.

Освен постоянно присъствие част от екипа следва да проверява документация, а останалите да разговарят с пацинтите и да обикалят отделенията.

Да не се създава напрежение – всеки от служителите трябва да се легитимира и да бъде отзивчив и възпитан в комуникацията.

Всеки директор на РЗОК, който има проблем с колеги от НЗОК и/или други трудности да информира веднага.“

 

От ЦЗПЗ съобщават, че инструкцията е придружена с „таблица с нови изисквания при проверката на документацията”, които гласят:

„Да се осъществи допитване до пациентите по телефона кои медикаменти са получили от болничната аптека на съответното лечебно заведение. Изборът на пациенти за допитване да бъде осъществен, като приоритетно се изберат пациенти, които по данни на НЗОК са получили по-малко вливки/опаковки от съответния медикамент в сравнение с фармако-терапевтичното ръководство по онкология.”

както и:

„При съмнения за документираната телесна маса на пациентите и приложените  количества скъпоструващи медикаменти, да се осъществи запитване и потвърждаване на информацията от самия пациент при следващото му постъпване в лечебното заведение.”

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития