Новини - България

НЗОК: Парите на болниците за декември са орязани с 2,5%, а не с 15 на сто
Прочетена: 343 пъти

"Определените за декември месечни стойности са 2,5% по-малко спрямо утвърдените за ноември, което опровергава твърденията, че намалението на бюджетите на болниците е 15%". Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в отговор на появилите се твърдения, че лечебните заведения ще останат без една-шеста от парите си за месец декември.

"Според Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) дейността, извършена от болниците през месец декември, се заплаща през месец януари със средства, заложени в ЗБНЗОК за следващата година (т.е. дейността за м. декември 2016 г. трябва да се заплати със средства от ЗБНЗОК за 2017 г.). На основание чл.4 от ЗБНЗОК Надзорният съвет на НЗОК (НС на НЗОК) следва да определи реда и условията за разпределение на средствата, предназначени за болниците по РЗОК", се казва в съобщението.

В новите правила за определянето на месечните стойности за дейностите на болниците за декември е предвидено това да става на базата на изчислената средномесечна стойност на заплатената им дейност за месеците септември, октомври и ноември 2016 година. Към 27 декември 2016 г. отчетената дейност от болниците в информационната система на НЗОК е с 3 млн. лв. по-малко спрямо същия период за м. ноември 2016 г., затова и средствата са коригирани с 2,5%, допълват от касата.

 

Освен това от анализ на НЗОК е установено, че през месец септември в отчетената и заплатена дейност на лечебните заведения в национален мащаб има спад с около 6%, което се е отразило на средномесечното изчисление на средствата на болниците.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития