Новини - България

НЗОК остана без подуправител
Прочетена: 285 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отново остана без подуправител.

 

"Напускам Здравната каса по настояване на управителя проф. Камен Плочев, който поиска да си тръгна, защото не можел да работи с мен. Длъжен съм да заявя, че аз също не мога да работя с него, поради изключителната му некомпетентност. За три месеца и половина той не познава дори терминологията, а хаосът, който заплашва касата, може да има много съществени последици", каза пред Redmedia напускащият фонда подуправител д-р Димитър Петров, който от днес вече не е на този пост.   

 

Той обясни, че е озадачен от факта, че изискванията за управител на институцията, която управлява 3,5 млрд. лв., са толкова занижени, че се доближават до изискванията за директор на районна каса. В допълнение към това, д-р Димитър Петров поясни, че за него е несъстоятелен също така спорът дали управител на фонда трябва да бъде финансист или лекар. 

 

"В момента управлението е толкова некомпотентно, че те стигнаха дотам да измислят това недоносче, наречено "мораториум". След като при 98 млн. лв. разчетени отстъпки, ние постигнахме отначало 130 млн. лв, а след това достигнахме дори до нива 160-170 млн. лв. от отстъпки, с които касата да розполага, можете да си представите за какво в действителност става на въпрос", коментира още д-р Димитър Петров.

 

По неговите думи остава неразбираемо и защо в момента се договарят по-ниски стойности, като допълни, че отговор на този въпрос биха могли да дадат единствено управителят проф. Камен Плочев и директорката на лекарствената дирекция в НЗОК д-р Галя Кондева. Д-р Петров посочи като фрапиращ примера с 4 нови молекули, които със сигурност са не само по-добри, но и по-евтини. 

 

"Връщането на лекарствата в Министерството на здравеопазването не е решение", категоричен бе д-р Петров.

 

Той припомни, че за да се случи това, са необходими законодателни промени, осигурен бюджет на здравното министерство и обявяване на обществена поръчка, което може да се забави до месец юни. 

 

"Всички си спомняме скандалите покрай обществените поръчки за онкологичните лекарства, които имаше преди години, да не припомням и темата за ваксините. Всичко това може да се повтори", предупреди д-р Димитър Петров.

  Невена ПОПОВА   

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития