Новини - България

НЗОК одобри безплатната терапия за есенциална хипертония
Прочетена: 520 пъти

Критериите за предписване на медикаменти за есенциална хипертония вече са окончателно одобрени от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от ведомството. С това решение публичният фонд на практика ще осигурява напълно безплатна терапия на пациентите с тази диагноза, считано от днес.

 

Критериите са изработени от специална комисия, назначена със заповед на управителя на НЗОК, и са съгласувани с националния консултант по кардиология – проф. д-р Асен Гудев, допълват от касата. В тях е определена също целевата група пациенти, както и критерии за кодиране на диагнозата.

 

С близо 5 500 000 лв. ще намалеят разходите на българите с това заболяване, изчисляват още от здравната каса. Това показва оценката на въздействието и финансовата тежест на промяната върху осигурените лица след въвеждането на 100% реимбурсация на монопродуктите за есенциална хипертония от 1 януари 2017-а.

 

За да гарантира безплатното лечение пък, бюджетът на НЗОК по това перо е увеличен с допълнителни 6 млн. лева. Прогнозата е базирана на 214 000 здравноосигурени лица, обърнали се към своя лекар през първите девет месеца на 2016 г., както и на планирано увеличение с 2,5% на общия брой пациенти с есенциална хипертония.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития