Новини - България

НЗОК обеща: Ще плаща реалното лечение на всеки онкоболен
Прочетена: 175 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. Това гарантира здравният фонд в информация до медиите, заради притесненията от новите указания за прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания на база ръст, тегло или телесна повърхност.

„В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията“, казват от касата.

Според НЗОК, засилването на контрола е в полза на пациентите. Правилното планиране от страна на лечебните заведения на необходимите лекарствени продукти и ефективното им използване ще намалят средствата на самото лечебно заведение и оттам – и на финансиращата институция, допълват от касата.

 

От Здравната каса уточняват, че указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти.

„Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано.

Заложеният механизъм в НРД не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. Единствената му цел е засилването на контрола с оглед на това да се спре разхищението на скъпите лекарства за парентерално приложение. В момента от тях се изхвърлят 25-30%. По мнение на самите болници и фармацевти само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%. В същото време тече дискусия защо НЗОК има преразход на средствата за лекарства. Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти, ще бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект”, се казва в информацията до медиите.

Указанието, което подписано и от Български лекарски съюз (БЛС), е публикувано на интернет страницата на касата: www.nhif.bg – линк „НРД“ – подлинк „НРД 2017 за медицински дейности“ – Указание №РД-16-17/05.05.2017 г.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития