Новини - България

НЗОК: Няма причина болниците да отказват да приемат онкоболни
Прочетена: 555 пъти

Няма причина, поради която на пациент с онкозаболяване да бъде отказано изготвянето на план за онколечение, това се казва в информация изпратена до медиите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

От здравния фонд твърдят, че в приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на касата, които осъществяват лечение на онкоболни, да продължат да го правят и в момента. Единствената промяна е амбулаторна процедура № 5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“, която е в полза както на пациента, така и на лечебните заведения и може да се осъществява единствено от онкокомитет, обясняват от НЗОК. Те припомнят, че до този момент касата не е заплащала дейността на онкокомитетите. А с новите изменения касата вече ще заплаща работата на тези от тях, които отговарят на изискванията на алгоритъма на процедурата. Тези онкокомитети винаги са били сформирани от едни и същи специалисти и са обслужвали нуждите на няколко лечебни заведения едновременно. Тук няма промяна, те ще продължат да обслужват повече от едно лечебно заведение. Тъй като за първи път тази дейност се заплаща с публични средства, е нормално касата да изисква те да отговарят на определени условия, коментират от НЗОК. Лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, като в този случай касата ще заплаща за всеки един обслужен пациент на болницата, чийто е онкокомитетът.

 

От НЗОК са категорични, че още от днес всички лечебни заведения могат да организират работата си, като провеждат заседание на онкокомитети по процедура № 5, като дейността им гарантирано ще бъде заплатена, след подписването на индивидуалните им договори, които ще влизат в сила от 1 април 2016 г.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития