Новини - България

НЗОК: Комплексното лечение на пациенти със злокачествени солидни тумори е гарантирано
Прочетена: 489 пъти

Комплексното лечение на пациентите със злокачествени солидни тумори е гарантирано от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - подсигурена е всяка една отделна част от цялостния процес на лечението, съобщиха от фонда. Чрез комплексното лечение се гарантира по-широк достъп и се осигурява по-качествено лечение.       

 

Комплексността на лечебния процес се осъществява по два пакета в зависимост  от възрастта на пациентите - Злокачествени заболявания при лица до 18 години и Злокачествени солидни тумори при лица над 18 години. Пакетите включват амбулаторни процедури и клинични пътеки.

 

Лечебните заведения, сключили договор за изпълнение на дейностите по тези пакети, осигуряват на пациентите пълния обем диагностични и лечебни процедури по определения план на лечение по време и място на провеждане, като координират и контролират неговото изпълнение. От фонда съобщават още, че лечебните заведения ще сключват договор с НЗОК за изпълнение на всяка една отделна част от цялостния процес на лечение, включени в пакетите, като ще изпълняват дейностите самостоятелно или съвместно по договор с друго лечебно заведение. А тези, които нямат собствени структури по медицинска онкология от минимум второ ниво на компетентност и структура по лъчелечение или нуклеарна медицина от минимум второ ниво на компетентност, осигуряват дейността, включена в обхвата на амбулаторна процедура №5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“ съвместно, чрез сключване на договор с друго лечебно заведение, което покрива заложените изисквания в алгоритъма на амбулаторната процедура. Този принцип на осигуряване на дейностите по амбулаторни процедури и клинични пътеки, чрез които се осигурява комплексното лечение на пациенти със злокачествени солидни тумори, се отнася и за останалите амбулаторни процедури и клинични пътеки.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития