Новини - България

НЗОК дължи 246 млн. лв. на чужди болници, а за 2017 г. има 60 млн. за такива разходи
Прочетена: 153 пъти

Към края на май неприключилите задължения по искове на чуждестранни партньори за лечение на български граждани в клиники в държави от Европейския съюз са 246 798 000 лв., съобщиха за Redmedia от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Общо средствата за плащане по неприключили искове, постъпили преди 2015 г. от страни от Евросъюза са 55 300 000 лв., като към 31 май 2017 г. по тях са заплатени 21 650 170 лв., уточниха още от фонда.

 

Германските болници са най-търсени от българите, след тях се нареждат клиниките на Белгия, Франция и Австрия, отчитат от касата. Най-честата причина българи да заминават за лечение в клиники зад граница е онкологично заболяване. Също така в много случаи наши болни търсят европейски клиники заради сложни хирургични и ортопедични интервенции, както и очни операции след многократно неуспешно оперативно лечение у нас, сочат анализите на касата. Комплексно лечение при мозъчни артериовенозни малформации и сарком на Юинг с двустранни метастази в ингвиналните и параилиачните лимфни възли са сред диагнозите, с които българи са предпочели да се лекуват в Европа. Провеждането на предоперативни изследвания след одобрение за трансплантация на бъбрек или бял дроб също се нарежда сред причините, поради които наши сънародници са били пациенти на клиники в европейски страни.

 

60 млн. лв. са средствата, заложени в Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г.,  за разплащане по реда на Правилата за координация на системите за социална сигурност на ЕС, информираха от фонда. С решение на Надзорния съвет на касата от 19 декември 2016 г. е приет План на плащанията на НЗОК през 2017 г., който съответства на тези правила. Към настоящия момент Здравната каса изпълнява стриктно мерките, набелязани в документа, уверяват от НЗОК.    

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития