Любопитно -

Няма „зелени и справедливи“ шоколадови зайчета у нас
Прочетена: 663 пъти

Само 2 от 13 шоколадови зайчета в българската търговска мрежа са в една или друга степен „зелени и справедливи“, т.е. суровините в тях да са продукт на биологично земеделие и да са произведени при спазването на социалните стандарти. Това сочи анализа след акцията "Проверка на шоколада 2016 г". на Сдружение АГРОЛИНК, проведена в навечерието на Великден. Инспектирани са 13 шоколадови зайчета на всички марки, предлагащи великденски зайчета на българския пазар и 22 шоколада на 9 собствени марки на супермаркетите.

 

„В българските вериги супермаркети не се предлага нито една марка шоколадово великденско зайче, което да е изцяло “зелено и справедливо”, т.е. суровините в него да са продукт на биологично земеделие и да са произведени при спазването на социалните стандарти. Също така нито една от веригите супермаркети в България, които имат собствена марка шоколади не предлага на българския потребител продукт, който да е изцяло “справедлив и зелен”. Tова означва да е произведен в съответствие с високите екологични и социални критерии при гарантиране на справедливи цени на всички по веригата на доставки“, сочи резултатът от проверката.

 

Според данните, 1 зайче и 3 шоколада са определени като "зелени" по отношение на екологичните и/или социални критерии. 11 зайчета или 85% от всички изследвани шоколадови великденски зайчета и 12 шоколада или 55% от всички изследвани шоколади на собствените марки на супермаркетите са определени като "червени", поради социалната и екологична експлоатация по веригата на доставки на конвенционално какао.

 

Изяждаме по 22 кг. шоколад годишно

 

По данни на сдружението всеки българин изяжда средно 22 килограма шоколад на година, като значителна част от тях са под формата на шоколади или зайчета на собствените марки на супермаркетите, поради тяхната атрактивна цена. "Много германци, а вече и българи очакват с нетърпение великденските шоколадови зайчета. За съжаление, голяма част от тези малки шоколадови животинки имат горчив послевкус", обяснява Дарина Муслева, провела изследването.

 

2 млн. деца работят на какаови плантации

 

От сдружението информираха още, че над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $0,80, а в Кот Д'Ивоар - по $0,50. Данните сочат, че само 6,6% от цената, която ние плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото. В същото време доклад на европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" показва, че силно токсичните пестициди, употребявани при отглеждането на какао, са изключително опасни за фермерите, техните семейства и за околната среда. Ето защо Сдружение АГРОЛИНК, като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!", стартира петиция към супермаркетите под надслов "Уважаеми супермаркети - направете вашия шоколад справедлив и зелен!". Искането е супермаркетите да използват 100% какао, сертифицирано от независими трети страни за техните собствени марки шоколад, да осигурят спазване на трудовите права, недопускане на детски труд и да се стремят да влагат значително повече биологично произведено какао.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития