Новини - България

Няма пари за безплатните зъбни протези на пенсионерите
Прочетена: 284 пъти

Необходимите 20 млн. лв. за покриване на разходите за поставяне на зъбни протези на хората в пенсионна възраст у нас не са предвидени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на 27 март.

 

Въпреки че седмица по-рано Министерството на здравеопазването официално обяви, че създава работна група, която да се погрижи за включването на протезите към дейностите, заплащани от НЗОК още през 2017 г., идеята все още не е разписана в норматив и няма как да бъде приложена на практика.

 

Един от възможните варианти за осигуряване на финансиране за т. нар. плакови протези, е парите да се освободят от резерва на касата с решение на Надзорния съвет. Другият вариант е Народното събрание (след конституирането си) да гласува актуализация на бюджета на НЗОК и да осигури допълнителни средства за протезите.

"Аз казвам, че пари няма", категоричен е обаче управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Другият проблем е, че не става ясно за какво точно ще се харчат предвидените 20 млн. лв. - за изработката на протезите, за труда на зъботехниците или за дейността на стоматолозите, които ще поставят протезите.

"Доколкото знам, идеята е да се плаща частично. Т.е., да се плати труда на зъболекаря, а на този етап самата протеза да се плаща от пациента", уточнява и подуправителят на касата д-р Димитър Петров.

Работата е там, че въпросните медицински изделия не са никак евтини - цената им варира между 600 и 800 лв., което е абсолютно непосилен разход за българските пенсионери.

 

По този повод д-р Петров предлага в програмата да се включи и Министерството на труда и социалната политика, което евентуално да поеме разходите за изработка на протезите. Това обаче няма как да стане тази година, опасява се подуправителят на НЗОК.

 

Тепърва ще се спори и по друг въпрос - възрастта, над която хората ще имат право да се включват в програмата.

"75 години е предложението - неудачно, тъй като средната възраст на мъжа в България е 74, т.е. той вече ще е умрял", коментира Пламен Таушанов, председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Според колегата му от синдикатите д-р Иван Кокалов пък съществува сериозен риск програмата да скара стоматолозите и зъботехниците.

 

По темата предстоят допълнителни разговори с Министерството на здравеопазването и Съюза на стоматолозите в България. А следващото заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще бъде след великденските празници.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития