Новини - България

Няма обгазяване на въздуха в Хитрино. Рискът от нови взривове остава
Прочетена: 319 пъти

Въздухът в село Хитрино не е обгазен след взрива на влакова цистерна тази събота, но е препоръчително да не се пие от водата в селото. Това заяви директорът на РИОСВ - Шумен Евелина Шишманова пред NOVA TV тази сутрин. 

 

За да се предотврати евентуален нов взрив или възпламеняване на неизточения газ в цистерните от искра, токът в Хитрино е спрян. Жителите ще бъдат допускани до къщите си, за да си вземат вещи от първа необходимост, но рисковете от нов инцидент все още не са елиминирани напълно.

"Следим състоянието. Към този час не можем да кажем, че рискът на мястото на инцидента е спаднал. През цялата нощ се е работило интензивно - 5 цистерни са били източени, остават още. Предстоящите действия трябва да бъдат много внимателни", заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг тази сутрин.

По думите й обезопасителните работи ще продължат поне 10 дни. Очаква се да дойдат помпи и кранове от Румъния, тъй като Букурещ е най-близо до мястото на взрива.

 

Според последните официални данни броят на починалите при инцидента е 7, а не 8, както беше обявено вчера. Всички пострадали са настанени във Военномедицинска академия - Варна и болниците "Св. Марина" във Варна и МБАЛ - Шумен.

 

На 292 семейства са създадени еднократни помощи, а Българският червен кръст стартира благотворителна кампания за набиране на средства с изпращане на sms на кратък номер 1466. Координират се и всички доброволчески инициативи в страната.

 

Днес е ден на траур в памет на жертвите в Хитрино, а на извънредно заседание се очаква Министерският съвет в оставка да разгледа мерки за справяне с последиците от инцидента.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития