Новини - България

Няма да свиват приема на студенти в медицинските университети
Прочетена: 329 пъти

Приемъта на студенти по медицина, дентална медицина и фармация за следващата 2017-2018 академична година няма да бъде намаляван. Няма да се променя и размерът на държавната издръжка за един студент, която формира субсидията за тези професионални направления. Това стана ясно на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков и ректорите на университетите, в които се преподават медицински специалности.

"Министерството на образованието и науката (МОН) има за цел да запази баланса в системата. Ще формираме финансирането и приема в университетите така, че никое от професионалните направления да не се окаже с дефицит на кандидат-студенти и специалисти, от чиято липса да страда икономиката", заяви проф. Денков.

По думите му промените в размера на издръжката за един студент на практика не са намалили финансирането на медицинските университети. Съвсем малък спад в субсидията – под 1%, има само в два от тях – в Пловдив и Плевен.

"В другите има увеличение на парите за тази календарна година. Явно финансов проблем за медицинските университети няма. Важно е обаче да видим как да използваме наличните държавни ресурси, за да развием и другите висши училища", посочи още проф. Денков.

Министърът и ректорите са единодушни, че сега съществуващите диспропорции във финансирането на университетите трябва да се преодоляват не с намаляване на издръжката в най-високо заплащаните направления, а с увеличаването й там, където тя е най-ниска.

 

На този етап просветното ведомство отхвърля появилите се предложения за силови методи за задържане на младите медици в България. Проф. Денков предлага да се помисли за стимули като стипендии и осигуряване на практики, в замяна на които студентите да работят в страната определен период от време, след като завършат. Ако не спазят това условие, абсолвентите ще връщат стипендията, подчерта министърът.


Медицинските университети поискаха също да бъде удължен срокът, в който асистентите да защитят дисертация и да се хабилитират.

"Сегашният срок от четири години е недостатъчен за медиците, особено в клиничните дисциплини", заяви ректорът на Медицински университет – София, проф. Виктор Златков.

Промяната може да бъде направена в Закона за развитие на академичния състав, в противен случай сме заплашени от риска да останем без асистенти, посочи проф. Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет в Тракийския университет в Стара Загора.

 

Ректорите поставиха и болния от години проблем за специализациите. Заради невъзможността да специализират веднага много от младите лекари емигрират, казаха те. Проф. Денков обеща въпросът да бъде разгледан съвместно с Министерството на здравеопазването.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития