Новини - България

Няма да се режат разходи на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 525 пъти

Центърът "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) ще продължи да финансира всички дейности, за които е отпускал средства досега, стана ясно на днешното правителствено заседание. Кабинетът одобри промени в постановлението за създаване на центъра, заедно с представения наскоро нов устройствен правилник за дейността му.

 

С днешното решение на правителството се прецизира обхватът на дейностите за организационно и финансово подпомагане, като се запазват всички, които до този момент са били допустими за финансиране на фонда, съобщават от правителствената пресслужба. Транспортните разходи и разходите за престой за всяко дете и за един негов придружител по време на лечението в чужбина, ще се заплащат съгласно изискванията на Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина. Създава се възможност за заплащане на преводачески услуги, когато е необходимо.

 

Промените дават възможност и за заплащане на лекарства от списъка по чл.266а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (разрешени, но неналични на пазара), както и за финансиране на до три контролни прегледа след осъществено лечение/трансплантация. Едновременно с това се въвежда ограничение за финансиране на методи, които не са в съответствие със законодателството на държавата по местолечение или с въведените от нея стандарти или насоки относно качеството и безопасността на лечението.

 

За първи път се регламентира статутът на резервни членове на Обществения съвет към Фонда, които да заместват редовните, в случай на невъзможност за участие в заседание. Целта е да се осигурят условия за редовно провеждане на заседанията на Съвета и да не се допуска забавяне на сроковете. Числеността на администрацията се запазва, но се въвежда изискване директорът на Фонда да е магистър по медицина с призната медицинска специалност. Външната експертиза ще се извършва освен от определени медицински специалисти и от лечебни заведения, разполагащи с консултативни органи, в които могат да бъдат осъществени комплексни консултации на децата – онкологични и хематологични комисии, комисии по редки болести, ЛКК и др.

 

Целта на промените е осигуряване на своевременно и качествено лечение на децата в страната и чужбина, както и постепенно разширяване обхвата на финансираните дейности и намаляване на разходите на семействата, свързани с лечението на децата им, допълват от пресцентъра на правителството.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития