Коментари -

НПО: Мораториумът върху лекарствата е безпрецедентен за Европа
Прочетена: 83 пъти
Снимка: Pixabay.com

Националната пациентска организация (НПО) излезе с отворено писмо в подкрепа на протестиращите пациенти срещу въвеждането на мораториум върху плащането на нови медикаменти от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез закона за бюджета на касата за 2018 г.

 

Пълният текст на писмото гласи:

 

„Национална пациентска организация подкрепя протестите на пациентските организации срещу предложения Мораториум за новите лекарства, които няма да се поемат от НЗОК през 2018 г. Ако този Мораториум, който е безпрецедентен за Европа, бъде гласуван и на второ четене в края на тази седмица, множество групи пациенти ще бъдат обречени да останат без лечение, което е животоспасяващо и няма алтернатива.

 

Национална пациентска организация вече неколкократно изрази своята категорична позиция по въпроса, като сигнализира за евентуалните последици от  приемането на Мораториума. Като пациентска организация считаме, че от първостепенно значение е осигуряването на животоспасяващо лечение за пациентите и че е необходимо да бъдат положени всички усилия, за да не им бъде отнета възможността да водят пълноценен живот.

 

Отнасяме се с разбиране към сложната финансова ситуация в България и отчитаме всички усилия, които се полагат за оптимизиране на бюджета на НЗОК. Приветстваме всички опити и мерки за контрол на изразходваните средства, цени на лекарствата и т.н., но искаме да подчертаем, че оптимизирането на разходите не следва да става за сметка на ограничаване достъпа до лечение, без което съществува реален риск от некачествен живот, а в много от случаите - и от фатален изход за пациентите.

 

Считаме, че на този етап все още не са използвани всички механизми за оптимизиране на разходите, без това да засяга лечението на пациентите, които се нуждаят от иновативни терапии. В тази връзка още веднъж призоваваме за отпадането на Мораториума, което е единственото възможно решение в полза на пациентите, решение, в унисон и с декларираната от министър-председателя Бойко Борисов позиция по време на разговора му с холандския му колега на 15 ноември, във връзка с равния достъп до лекарства за всички европейски граждани.“

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития